Een mogelijk nieuwe ASML campus
De wereldwijde chipindustrie groeit de komende jaren flink door nieuwe technologieën (AI) en een stijgende vraag naar chips. We gebruiken met zijn allen steeds meer chips in ons dagelijks leven: in onze mobiele telefoons, onze auto, bij de dokter en in het ziekenhuis. ASML levert machines waarmee de chipfabrikanten deze chips maken.
Om te voldoen aan de toenemende vraag naar onze chipmachines, verwacht ASML de komende jaren te groeien. Daarom zijn we met de gemeente Eindhoven in goed overleg aan het kijken naar mogelijkheden om een extra campus te ontwikkelen in het gebied Brainport Industries Campus (BIC) Noord. Deze campus is dus aanvullend op de campus in Veldhoven.
Het staat nog niet vast dat ASML verder gaat groeien op BIC. Het is een groot en ingewikkeld dossier en er zijn een aantal uitdagingen. We werken nauw samen met alle betrokken partijen om oplossingen te vinden en waarderen de voortdurende inspanningen van alle betrokkenen om dit mogelijk te maken.
Voorlopige plannen
In 2024 heeft ASML met de gemeente Eindhoven afspraken gemaakt over een mogelijke nieuwe campus op BIC Noord. Deze afspraken zijn nu verder uitgewerkt in een voorlopig ontwerp. Dit heet het Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan (VOSP).
Dit plan is dus nog niet definitief. Het is bedoeld als basis om de eerste gesprekken met belanghebbenden in de directe omgeving (omwonenden en bedrijven) te voeren. We willen graag weten wat hun eventuele zorgen, ideeën en vragen zijn. We vinden het belangrijk om de toekomstige buren vroeg te informeren en met hen in gesprek te gaan over de eerste plannen zoals die in het VOSP beschreven staan.
Zoals te zien is in het VOSP, is nog niet alles in detail uitgewerkt. Wel worden er belangrijke kaders en uitgangspunten vastgelegd voor de toekomstige ontwikkeling.
Hieronder lichten we de volgende thema’s verder toe:
Een bereikbare campus
Mocht ASML uitbreiden op het terrein van BIC Noord dan is het natuurlijk belangrijk dat de omgeving goed bereikbaar blijft. In het VOSP hebben we daarom bekeken hoe dat er mogelijk uit zou kunnen zien.
Dan gaat het om het op termijn aanpassen van omliggende wegen, zoals het verbreden van de Spottersweg, het verleggen van de Dirk Noordhoflaan, het creëren van een onderdoorgang Erica en het aanpassen van een aantal kruispunten, onder andere op de Anthony Fokkerweg en De Schakel. Uiteraard wordt hier nog uitgebreid onderzoek naar gedaan.
Daarnaast kijken we naar extra mogelijkheden voor (hoogwaardig) openbaar vervoer en betere fietsverbindingen. Zo blijven het gebied BIC Noord en de omgeving ook goed bereikbaar voor deze vormen van vervoer.
Parkeren op de campus
Naast de OV- en fietsverbindingen zijn er naar verwachting twee nieuwe parkeergarages nodig. Door deze aan de rand van de ASML campus te plaatsen – één in het westen en één in het oosten – houden we de campus autoluw. Voor mensen die mindervalide zijn, zullen er drop-off mogelijkheden zijn. Voor fietsers komen er fietsparkeerplaatsen.
Een duurzame campus
ASML zet zich in voor een duurzame samenleving. Hierbij draait het niet alleen om energiebesparing, maar ook om gezondheid en welzijn van de mensen op de campus. Mochten we een extra campus op het gebied van BIC Noord bouwen, dan kijken we met veel aandacht naar de gevolgen voor de natuur eromheen. Om de impact op de natuur op en rondom de campus te dempen, zijn we onder andere van plan de westoever van het beekje de Ekkersrijt te verbreden. De Ekkersrijt zorgt voor de opslag van water in het gebied van de BIC. Om wateroverlast te voorkomen wanneer het veel regent, verhogen we het terrein. Doordat er gebouwen gepland zijn op plekken waar eerst water werd opgeslagen, moeten er nieuwe plekken voor wateropslag komen.
Ook voor de gebouwen maken we duurzame keuzes.
Zo worden de daken zo veel mogelijk groen – Dit zorgt voor meer biodiversiteit en betere isolatie van de gebouwen.

Impressie van de mogelijke campus. ©️ NUDUS
De gebouwen en buitenruimte op de campus
De gebouwen op de campus worden ontworpen om functioneel, flexibel en comfortabel te zijn. Hiermee willen we een dagelijkse werkplek creëren die niet alleen professioneel is, maar ook inspirerend en stimulerend. Rondom de gebouwen willen we ruimte blijven houden voor natuur en landschap.
BIC Noord ligt vlakbij Eindhoven Airport. Hierdoor zijn er strenge eisen aan de maximale hoogte van gebouwen waar we rekening mee zullen moeten houden.

Impressie van de mogelijke campus. ©️ NUDUS
Ontmoeten op de campus
De campus moet een gastvrij karakter krijgen. In het VOSP is daarom een publiek toegankelijk campuspad van noord naar zuid opgenomen, als een verbindend element in het gehele BIC gebied. Over deze route wandelen en fietsen alle bezoekers van de BIC. De ideale plek om samen te komen, ideeën en kennis uit te wisselen. En dat willen we graag zo houden. Aan het campuspad komen ontmoetingsplekken. Dit worden gastvrije plekken voor zowel werknemers als bezoekers, in een herkenbare ASML-stijl.

Impressie van de mogelijke campus. ©️ NUDUS
Participatie – hoe kan ik reageren?
ASML vindt het belangrijk om de omgeving vroeg te informeren en met mensen in de buurt in gesprek te gaan over de eerste plannen zoals die in het VOSP beschreven staan. Omwonenden en aangrenzende bedrijven krijgen daarom een uitnodiging voor informatiebijeenkomsten. Daarnaast kunnen belanghebbenden ook online reageren. We horen jouw reactie op de plannen graag uiterlijk 29 mei 2025.
De volgende stappen
We bekijken alle reacties vanuit de buurt zorgvuldig. Waar mogelijk verwerken we de reacties in het definitieve VOSP. In een participatieverslag beschrijven we wat er met alle reacties en ideeën is gedaan. Ook beschrijven we hoe we mensen hebben geïnformeerd (mee-weten) en hoe we met de directe buurtgenoten (bewoners en bedrijven) in gesprek zijn gegaan (mee-denken). Het participatieverslag delen we ook via deze website.
Naar verwachting besluit de gemeenteraad van Eindhoven in september 2025 over het VOSP. Dit is dan de basis voor de omgevingsplanprocedure. Daarvoor lopen nog verschillende onderzoeken. Uiteindelijk moet de gemeente Eindhoven de bestemming van het gebied namelijk wijzigen om de vestiging van ASML op BIC Noord mogelijk te maken.
Wat houdt een VOSP in en is dit nu het definitieve plan?
Een VOSP is een voorlopig ontwerp stedenbouwkundig plan. In het VOSP is een ruimtelijke vertaling gemaakt van het plan om inzicht te krijgen welke maatregelen er nodig zijn. Ook wordt het kader van beoogde maatregelen (zoals bebouwing, verkeer, water en duurzaamheid) in beeld gebracht. Het is een concept ontwerp dat is vrijgegeven door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven, zodat ASML van start kan gaan met participeren. Het is bedoeld om de betrokkenen (omwonenden, aangrenzende bedrijven, eigenaren, overheidspartijen en belangenorganisaties) vroeg te informeren en over het ontwerp in gesprek te gaan. De reacties vanuit de betrokkenen worden meegenomen en verwerkt in het definitieve VOSP. Het definitieve VOSP wordt ter vaststelling aan de raad aangeboden – de beoogde datum daarvoor is 9 september 2025. Op basis daarvan vindt verdere ruimtelijke uitwerking plaats.
Betekent dit dat ASML nu definitief voor BIC heeft gekozen?
Nee, het staat nog niet vast dat ASML verder gaat groeien op BIC. Het VOSP is een voorlopig ontwerp voor de mogelijke ontwikkeling van het gebied. Het participatieproces is bedoeld om betrokkenen (zoals omwonenden, ondernemers, overheidspartijen en belangenorganisaties) in een vroeg stadium te informeren en te betrekken. Het is een groot en ingewikkeld dossier en er zijn een aantal uitdagingen, maar we werken in goede samenwerking en vertrouwen om de vraagstukken op te lossen en tot een daadwerkelijke realisatie te komen op BIC Noord.
ASML kan pas gaan uitbreiden op BIC zodra we/ze:
- de anterieure overeenkomst met de gemeente ondertekend hebben,
- alle vereiste vergunningen en goedkeuringen hebben gekregen.
Hoe ziet het participatietraject eruit?
Na het vrijgeven van het VOSP door het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven voor de participatieprocedure worden de uitnodigingen gestuurd om het plan met diverse belanghebbende (omwonenden, aangrenzende bedrijven, eigenaren, overheidspartijen en belangenorganisaties) te bespreken. Het bespreken van het plan kan op de volgende manieren:
- Door het plan te bekijken en te reageren op de website ASML Dichtbij. Hier staat ook een overzicht van meest gestelde vragen inclusief antwoorden. Hier kunnen betrokkenen op reageren tot en met donderdag 29 mei.
- Direct omwonenden en aangrenzende bedrijven hebben een uitnodiging ontvangen voor informatiebijeenkomsten op 21 en 22 mei 2025.
- Betrokkenen kunnen een persoonlijke (bel-)afspraak maken.
Alle feedback wordt verwerkt en samengevat in een participatieverslag. Dit rapport wordt toegevoegd aan de documenten voor de besluitvorming over het VOSP. Iedereen die feedback heeft ingediend, wordt hiervan op de hoogte gesteld. Het VOSP kan zo nodig opnieuw worden bekeken op basis van de feedback uit het participatieproces.
Voor wie is het participatietraject bedoeld en waar mogen zij over mee praten?
ASML wil mogelijk toekomstige buurtgenoten graag vroeg informeren en met hen in gesprek gaan over het VOSP. Daarom hebben grondeigenaren en bewoners en bedrijven binnen een straal van 1 kilometer van BIC Noord een uitnodiging ontvangen voor informatiebijeenkomsten. Ook diverse belangenorganisaties en overheidsorganisaties zijn aangeschreven.
In deze fase informeren wij hen over de voorgenomen ontwikkeling (‘meeweten’). Ze kunnen in gesprek gaan met ASML en de gemeente om de plannen te bespreken en hun reactie te geven ('meedenken'). ASML bekijkt waar deze reacties kunnen leiden tot aanpassingen in het definitieve VOSP en welke aandachtspunten meegenomen kunnen worden in een eventuele vervolgfase. Deelnemers kunnen zelf niet mee ontwerpen of beslissen.
Wat zijn na de participatie en goedkeuring van de VOSP de volgende stappen?
Het VOSP dient als input voor de planologische procedure die volgt na het participatieproces. Het huidige omgevingsplan staat de gewenste ontwikkeling niet toe en een planologische procedure volgens de Omgevingswet is vereist om de ontwikkeling mogelijk te maken. Dit is een formele procedure onder regie van de gemeente Eindhoven. De gemeenteraad van Eindhoven zal uiteindelijk het nieuwe plan formaliseren.
Wanneer vinden de eerste werkzaamheden op BIC Noord plaats en waar wordt dan begonnen?
Op dit moment zijn er nog verdere stappen nodig om onze toekomstige groei daadwerkelijk te realiseren op BIC. Dit hangt af van het moment waarop de anterieure overeenkomst ondertekend is en alle vereiste vergunningen en goedkeuringen zijn verkregen. We werken nauw samen met alle betrokken partijen om oplossingen te vinden en waarderen de voortdurende inspanningen van alle betrokkenen om dit mogelijk te maken. We willen graag zo snel mogelijk starten met de eerste werkzaamheden en we hebben vertrouwen in de goede samenwerking met alle betrokken partijen.
Wat doet ASML zelf om de impact van woon-werkverkeer te beperken?
ASML investeert in het aanbieden van verschillende mogelijkheden aan onze medewerkers om duurzame keuzes te maken in het dagelijks woon-werkverkeer. Om het gebruik van auto’s te verminderen, stimuleren we onze medewerkers om het openbaar vervoer te nemen, op de fiets te komen of te carpoolen. Naarmate we groeien, blijven we investeren om deze keuzes aantrekkelijk te maken. Dit zullen investeringen zijn waarmee de infrastructuur verbeterd wordt, inclusief voorzieningen zoals douches, oplaadpunten voor e-bikes en slimme locaties voor fietsenstallingen (dichter bij gebouwen), wat een voordeel biedt ten opzichte van woon-werkverkeer met de auto. Bovendien kunnen alle ASML-medewerkers via het openbaar vervoer gratis naar hun werk reizen. Ook staan er ASML-campus e-bikes direct bij verschillende locaties in de buurt van Eindhoven Centraal Station en andere ASML-locaties. Daarnaast rijden er extra shuttle bussen tussen Eindhoven Centraal Station en onze campus en tussen verschillende ASML-locaties. In samenspraak met de gemeente kijken we ook naar duurzame mobiliteitsmogelijkheden rondom BIC.
Staat uw vraag er niet tussen? Stel deze gerust via dichtbij@asml.com