Het bedrijf ASML

Het kan niemand ontgaan dat ASML in Veldhoven is gevestigd. Het bedrijf is prominent aanwezig op bedrijventerrein De Run. De markante grijze toren is van ver zichtbaar en de bedrijfsgebouwen zijn indrukwekkend in omvang en vormgeving.

Wat doet ASML?


ASML maakt machines waarmee computerchips kunnen worden gemaakt. Deze chips zijn in ons dagelijks leven haast niet meer weg te denken – denk aan auto's, computers of telefoons. ASML maakt zelf dus geen computerchips, maar is een onmisbare leverancier van machines voor chipproducenten.

Waarom blijft ASML groeien?


Vandaag de dag is er vrijwel geen apparaat meer te koop dat geen gebruik maakt van computerchips. Ze zitten in onze telefoons, horloges, games en auto’s. Maar ze zitten ook in zonnepanelen om duurzame energie op te wekken en in medische apparatuur om vroegtijdig ziekten op te kunnen sporen.

Om chips te kunnen maken, zijn onze machines nodig. ASML draagt dus niet alleen bij aan ons dagelijks leven, maar ook aan het oplossen van de meest complexe vragen die de wetenschap vandaag de dag bezighoudt. Fabrikanten van elektronica vragen alsmaar naar snellere en kleinere chips. ASML levert daar een belangrijke bijdrage aan en daarom is en blijft de vraag naar onze machines heel erg groot.

En waarom in Veldhoven?


ASML is een internationale speler. Toch vinden de belangrijkste activiteiten van ons bedrijf plaats in Veldhoven. Op de ASML campus werken technische specialisten uit de hele wereld met elkaar samen. Hier in de Brainport Eindhoven regio zitten zij vlakbij veel andere hightechbedrijven, waarmee we nauw samenwerken.

Brainport Eindhoven is van groot economisch en maatschappelijk belang. Niet alleen voor onze regio, maar voor heel Nederland. ASML levert een flinke bijdrage aan de werkgelegenheid, heeft een ijzersterke internationale reputatie en werkt samen met de gemeente en de provincie om de omgeving aantrekkelijk te maken als woon- en werkgebied.

Het laatste nieuws vanuit de campus

ASML kijkt uit naar de Open Huis dagen

Na twee jaar zonder onze traditionele, jaarlijkse Burenavond vanwege de coronapandemie, zijn we blij dat we onze deuren weer mogen openen. Op 13, 15, 17 en 20 september 2022 pakken we het dit keer wat groter aan en nodigen we de Brainportregio uit voor de Open Huis dagen. Tijdens deze dagen kunnen bewoners uit de regio met ons in gesprek gaan en een kijkje nemen achter de schermen bij ASML en onze campus ontdekken door middel van lezingen, rondleidingen en verschillende andere activiteiten.


In de lezingen wordt onder andere aandacht besteed aan wat wij precies doen bij ASML, delen we informatie over onze uitbreidingsplannen, en leggen we graag uit waarom en hoe ASML zich inzet voor techniekpromotie en vele andere partnerschapsprogramma’s.

Een eerbetoon aan mevrouw Betsie van der Sanden

Een blijvende herinnering aan onze buurvrouw mevrouw Betsie van der Sanden, ofwel oma van der Sanden, of gewoon Betsie. Op het dakterras van onze campus hebben we samen met haar familie een mooi eerbetoon onthuld. Deze staat op de plek waar Betsie tot 2016 heeft gewoond op haar boerderij en waar onze ASML medewerkers altijd graag op bezoek kwamen.

Wist u dat…

 • We geen computerchips maken, maar machines die worden gebruikt voor de productie van computerchips?

 • ASML is opgericht in 1984 als een joint venture tussen Philips en ASM International?

 • We in 1985 verhuisden naar ons eerste hoofdkantoor in Veldhoven – de zogenaamde pyramide aan de Kempenbaan?

 • Iedereen waarschijnlijk een apparaat heeft waar één of meerdere chips in zitten die gedeeltelijk met een ASML-machine gemaakt zijn?

 • Stofdeeltjes zoals huidschilfertjes boosdoeners zijn in onze ‘cleanrooms’ waar onze chipmachines worden geproduceerd? En dat onze medewerkers daarom in deze ruimtes een beschermend pak moeten dragen?

 • Onze campus in Veldhoven is voorzien van groene tuinen?

 • We wereldwijd 35.315 collega’s hebben, waarvan 18.950 in Nederland alleen?

 • We wereldwijd 139 nationaliteiten tellen, waarvan 119 in Veldhoven?

 • De top 3 van nationaliteiten van werknemers die in Nederland werken bestaat uit 1. Nederland, 2. India en 3. België?

 • Maar liefst 2/3 van de medewerkers werkzaam op de campus in Veldhoven uit Nederland komt?

 • De grote grijze toren wel 80 meter hoog is?

1984

Oprichtingsjaar

32,016

Totaal aantal werknemers

122

Nationaliteiten

>60

Locaties

Lees meer over de campus in Veldhoven


De ASML campus is gevestigd in Veldhoven en daar zijn we trots op. Onze campus groeit en zal in de toekomst blijven groeien.

De Run campus
The ASML campus in Veldhoven

In gesprek met ASML

Heeft u vragen over een van onderstaande onderwerpen, neem dan contact op via de daarbij vermelde gegevens:

 

De Run 1000:

Voor vragen en/of opmerkingen over de Run 1000, neem dan contact op met [email protected]. Voor vragen over de bouwwerkzaamheden kunt u contact opnemen met René Welten van de firma Hurks op +31 6 28 55 02 83

 

De Run 7000:

Voor vragen en/of opmerkingen over de Run 7000, neem dan contact op met [email protected]

 

Sponsoraanvragen:

Voor sponsoraanvragen, neem dan contact op met ons Community Engagement team via [email protected]

 

Overige vragen:

Voor overige vragen en/of opmerkingen, suggesties voor deze website, neem dan contact op met ons Community Engagement team via [email protected]