
ASML dichtbij
Voor inwoners van Veldhoven en de Brainport regio
Ga naar:
ASML en Veldhoven
Bijna iedereen in Veldhoven kent inmiddels de markante grijze toren van ASML. Maar niet alleen de gebouwen vallen op.
Ook de binnenlandse en buitenlandse media hebben ontdekt dat Veldhoven de thuisbasis is van een wereldspeler van formaat. Met enige regelmaat schrijft de internationale media over het Hightech mirakel van Veldhoven pal “naast de maisvelden”.
Wat doet ASML?
ASML maakt machines waarmee computerchips kunnen worden gemaakt. Voor de duidelijkheid: ASML maakt zelf dus geen computerchips, maar is een onmisbare leverancier van machines voor chipproducenten in Azië, Europa en Amerika. Deze chips zijn in ons dagelijks leven haast niet meer weg te denken – denk aan auto's, computers of mobiele telefoons. Maar ook aan zonnepanelen en medische apparatuur. Als je een apparaat gebruikt met een chip erin, dan is de kans heel groot dat ASML technologie daar een rol in heeft gespeeld.

Waarom in Veldhoven?
Sinds 1985 is ASML gehuisvest in Veldhoven. Destijds schreef de weekkrant Groot Eindhoven over het nieuwe hoofdkantoor: “visitekaartje van Veldhovens Hightech park”.
ASML is geboren en getogen in Eindhoven op 1 april 1984. Als Philipsdochter was ASML gevestigd op het Strijp-T terrein. Een jaar later verhuisde het jonge bedrijf naar Veldhoven en is daar nooit meer weggegaan.
ASML is een grote internationale speler. Toch vinden de belangrijkste activiteiten van het bedrijf plaats in Veldhoven. De Brainport regio, het gebied rondom Eindhoven met een hightech maakindustrie vormt een belangrijk deel van het ecosysteem van ASML: een netwerk van innovatieve leveranciers en partners. Deze samenwerkingsverbanden zijn intensief en zorgen voor veel werkgelegenheid en innovatie in de hele keten.
Daarnaast werkt ASML samen met gemeentes, provincie en andere bedrijven om de omgeving aantrekkelijk te houden als woon- en werkgebied.
De ASML-campus in twee delen
ASML is gevestigd op twee locaties op de Run in Veldhoven. Op de Run 1000 naast de A2/N2 hebben wij in 1985 ons eerste hoofdkantoor gebouwd. Het karakteristieke ‘piramide-vormige gebouw’ is begin 2022 gesloopt. Wij gebruiken dit gebied nu om nieuwe kantoorruimtes te bouwen en het groeiende aantal medewerkers een werkplek te geven.
Daarnaast hebben wij op de Run 6000 de afgelopen jaren een hoofdlocatie neergezet op een bestaand industrieterrein naast de A67 aan de rand van Veldhoven. In de loop der jaren hebben wij daar bedrijfslocaties opgekocht om onze uitbreiding te realiseren; ook op het aangrenzende terrein van de Run 7000. Deze locaties zijn belangrijk om onze toekomstige groei mogelijk te maken. Lees de pagina over onze campus om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.
Open huis dagen ASML
Veel Veldhovenaren bij ASML op bezoek
Jaarlijks openen we onze deuren voor onze buren, andere Veldhovenaren en geïnteresseerden uit de Brainport regio. Voor de bezoekers is dit een uitgelezen kans om in het ‘Experience Center’ de wereld van ASML te beleven en een van de bekende blauwe of witte ‘cleanroom outfits’ aan te trekken. We geven rondleidingen en lezingen, en we gaan in gesprek met onze bezoekers over allerlei onderwerpen zoals onze bouwplannen. De volgende Open huis bijeenkomsten zullen 3 en 4 november 2023 plaatsvinden. Meer informatie volgt snel.


ASML ondersteunt lokale initiatieven
ASML is uitgegroeid tot een dorp binnen Veldhoven, de ‘stad der dorpen’ in het hart van de regio Brainport. Als onderdeel van deze regio kijken wij hoe wij belangrijke lokale initiatieven kunnen ondersteunen. Deze ondersteuning kan financieel zijn, maar het kan ook zijn dat de medewerkers van ASML in Veldhoven zelf de handen uit de mouwen steken en kennis of praktische hulp aanbieden.
ASML richt zich specifiek op drie terreinen:
-
Onderwijs gericht op techniek
-
Kunst en cultuur
-
Lokale initiatieven
Lees meer over onze maatschappelijke betrokkenheidsactiviteiten (deze pagina is in het Engels).
Ondersteuning aanvragen
Sponsoraanvragen kunnen ingediend worden via een speciaal formulier. Het formulier is in het Engels maar kan in het Nederlands ingevuld worden. Wij geven voorrang aan initiatieven die de Brainport gemeenschap ten goede komt. Als je hulp nodig hebt bij het invullen van het formulier, neem dan contact op met ASML via dit emailadres: [email protected].
Partners
We werken samen met verschillende organisaties die onze gemeenschappen ondersteunen en verrijken.
Mad Science
De ASML Junior Academy biedt inspirerend wetenschaps- en techniekonderwijs aan voor basisonderwijs in de Brainportregio.
Lees verder
ASML is samen met Mad Science een nieuw techniekonderwijsprogramma gestart: ASML Junior Academy. Mad Science is een organisatie met een missie om kinderen te inspireren de wereld te ontdekken met wetenschap en techniek.
De ambitie is om technieklessen aan te bieden aan alle 271 basisscholen in Brainport Eindhoven. Dit betekent dat vanaf september 2022 ongeveer 60.000 kinderen per jaar technieklessen krijgen van Mad Science via het programma. Ook worden leraren opgeleid om deze lessen zelf te kunnen geven. Alle deelnemende klassen (groep 1 tot en met 8) krijgen zes keer per jaar techniekles waarbij een van de zes lessen wordt gegeven door een ASML medewerker.

PSV
Samen met andere bedrijven uit Brainport Eindhoven sponsort ASML deze topclub uit Eindhoven.
Lees verder
ASML is partner van PSV. Samen met vijf andere bedrijven uit de regio vullen we het hoofdsponsorschap van PSV in en zijn we shirtsponsor. Met onze partners zetten we ons in om de regio Brainport Eindhoven bekend te maken als aantrekkelijke woon- en werkomgeving.
We organiseren een aantal initiatieven, waaronder het ondersteunen van een online vitaliteitsprogramma en het ontwikkelen van interactieve lesprogramma's.
Bovendien heeft ASML zelf een unieke eigen ruimte in het Philips Stadion: de ASML Community Lounge. Hier verwelkomen we per wedstrijd 150 mensen, waaronder vrijwilligers, mensen via de Voedselbank, de Seniorenbond, Severinus, het Leger des Heils of nieuwe medewerkers. In totaal bieden we jaarlijks 4.500 mensen een onvergetelijke dag.
Tenslotte ondersteunt ASML de voetbalclub met het gebruiken van de grote hoeveelheden data die bij iedere training en wedstrijd worden verzameld. Onze data-specialisten vertalen ze in dynamische beelden om het spelplan te analyseren en verbeteren.

Spectrum Brabant
Een gratis bijlesprogramma voor middelbare schoolleerlingen met een achterstand.
Lees verder
Spectrum Brabant is een instelling (social enterprise) die training en begeleiding aanbiedt op het gebied van zorg en onderwijs. Het gratis bijlesprogramma ‘Eerlijke Kansen’ startte in Februari 2021, in eerste instantie om leerachterstand als gevolg van de corona-epidemie aan te pakken. Tien ASML-collega’s deden als vrijwilliger mee aan de pilot om hun specifieke kennis te delen met leerlingen van de middelbare school. Het programma is inmiddels uitgebreid en doel is om minimaal 400 uren bijles per jaar te gaan geven. Onderwijs is essentieel voor ons als kennisbedrijf en daarbij is het belangrijk dat alle kinderen eerlijke en gelijke kansen krijgen in het onderwijs. De bijlessen zijn daarom gratis.
Van Gogh
We ondersteunen Van Gogh Brabant in Nuenen en het Van Gogh Museum in Amsterdam.
Lees verder
ASML werkt sinds 2019 samen met het Van Gogh Museum en Van Gogh Brabant. In de samenwerking staan grensverleggende technologie en Van Gogh’s zoektocht naar licht en kleur centraal.
Van Gogh Museum
Het Van Gogh Museum onderzoekt samen met een team van ASML hoe de schilderijen van Van Gogh behouden kunnen worden. Samen onderzoeken we hoe licht de verf beïnvloedt om de tentoonstellingsomstandigheden te optimaliseren. Meer over ons samenwerking met het Van Gogh Museum.
Van Gogh Brabant
Vincent van Gogh schilderde in Nuenen ‘De aardappeleters’. Door Vincent’s levensverhaal te koppelen aan de innovatieve Brainport-regio, vergroten ASML en Van Gogh Brabant de aantrekkingskracht van de regio. Op initiatief van ASML wordt Vincent’s Lichtlab gerealiseerd in het Museum Vincentre in Nuenen. Dit laat zien hoe Van Gogh in zijn schilderijen met licht experimenteerde. De opening van Vincent’s Lichtlab staan gepland in April 2023.

Effenaar
Verrijken, verbinden en experimenteren met muziek in Brainport Eindhoven.
Lees verder
De Effenaar is hét poppodium van Eindhoven. Sinds 1971 is het uitgegroeid tot een van de grotere poppodia van Nederland met jaarlijks meer dan 145.000 bezoekers. Een bruisend cultureel leven maakt een regio leuker, gezelliger en meer betrokken. Maar dan moet cultuur wel toegankelijk zijn en blijven voor iedereen.
Met dat mantra slaan De Effenaar en ASML de handen ineen. In de samenwerking staat een divers, breed en laagdrempelig muzikaal programma centraal met verschillende onderdelen, zoals beperkte aantallen gratis entreebewijzen voor mensen met een kleine beurs bij de meest populaire concerten, innovatieve concertervaringen met Next Gen Live Experience, de feestavond Party in Nomansland om mensen van verschillende culturele achtergronden bij elkaar te brengen, en het gratis stadsfestival Hit The City.
Zo hopen de twee partijen bij te dragen aan een rijker cultureel leven als verbindende factor tussen alle inwoners van Brainport Eindhoven.

Photo by Dick Rennings
Contactgegevens
ASML Veldhoven
De Run 6501
5504 DR, Veldhoven
+31 40 268 3000
De Run 1000
Voor vragen of opmerkingen over de Run 1000, neem dan contact op met [email protected]. Voor vragen over de bouwwerkzaamheden kunt u contact opnemen met René Welten van de firma Hurks op 06 28 55 02 83.
Zie onze laatste nieuwsbriefupdate:
De Run 7000
Voor vragen of opmerkingen over de Run 7000, neem dan contact op met [email protected].
150kV Station